Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τα Τμήματα της AHEPA Περιφέρειας 25 – Ελλάς: «Περικλής» Χολαργός HJ-10 και «Σόλων» Χαλανδρίου HJ-04 διοργάνωσαν από κοινού στην Αθήνα την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ AHEPA, η οποία εορτάστηκε σε πνεύμα αναστάσιμης χαράς και αδελφοσύνης από τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης.

Η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), η ιστορικότερη και μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση του ελληνισμού με οικουμενική παρουσία και δράση, σε συνεργασία με την συνομήλικη της Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής (και οι δύο ιδρύθηκαν το 1922), οργανώνουν κάθε Μάιο την Κυριακή της AHEPA κατά την οποία τα μέλη της συναντώνται και προσεύχονται από κοινού υπέρ υγείας των μελών και των οικογενειών τους, για το καλό του Ελληνισμού και την προαγωγή των σκοπών της οργάνωσης.

Φέτος, τα Τμήματα της Αθήνας «Περικλής» και «Σόλων» ιδιά των Προέδρων τους κ. Βαρδή Γωνιωτάκη-Κορδερά και κ. Αλέξανδρο Δήμα και αντιστοίχως, σε συνεργασία με το μέλος της AHEPA Πρωτοπρεσβύτερο Ζαφείριο Κουτελιέρη, καθηγητή μουσικής και μονωδό, διοργάνωσαν στην Αθήνα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Άλσους Προμπονά, συμπροσευχή με Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό και καφές για τα μέλη, τις οικογένειες και τους φίλους της AHEPA.

Ακολούθησε στην αίθουσα κάτω από τον Ιερό Ναό συνεδρίαση Ολομελείας του Τμήματος Hj-10 “Περικλής» Αθήνα στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Τμήματος Hj-04 “Σόλων» Χαλανδρίου καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Hj-46 “Ηνίοχος» των Δελφών κ. Νίκος Κουλός.

Τον εορτασμό και την ολομέλεια τίμησαν με την παρουσία τους και τον λόγο τους οι αξιωματούχοι της οργάνωσης:
– ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας 25 – AHEPA Hellas κ. Χρήστος Καραπιπέρης
– ο Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης κ. Βασίλης Πετκίδης,
ενώ το παρών έδωσε και ο Αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης της Περιφέρειας AHEPA Hellas και μέλος του Τμήματος Hj-10 «Περικλής» κ. Χρίστος Κατηφόρης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας του Τμήματος Hj-10 “Περικλής» πραγματοποιήθηκε εισδοχή 7 νέων μελών.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανακήρυξε την 19η Μαΐου 2024 ως «Κυριακή AHEPA» στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σχετικά με την Κυριακή της AHEPA ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέδωσε Εγκύκλιο στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτή την Κυριακή της AHEPA, που η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής επέλεξε να γιορτάζει την Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση, ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για την ανθεκτικότητα και τη δέσμευση της AHEPA στους ελληνικούς σκοπούς παγκοσμίως.


Η AHEPA υποστηρίζει δυναμικά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, και τα μέλη και οι φίλοι της AHEPA Έλληνες και Κύπριοι πρωταγωνιστούν και διεκδικούν και υποστηρίζουν τις θέσεις μας σε κάθε όργανο της αμερικανικής εξουσίας.


Ειδικά φέτος, που γιορτάζουμε την τραγική επέτειο των πενήντα χρόνων από τη άδικη και παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η φωνή της AHEPA χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέλη της AHEPA είναι πιστά μέλη της Εκκλησίας μας και των απανταχού ενοριών. Είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας και η οικογένειά μας. Γι’ αυτό ανακηρύξαμε την τρίτη Κυριακή κάθε Μαΐου, Κυριακή ΑHEPA, ως αναγνώριση σε αυτούς τους ομογενείς της διασποράς για τις εκπληκτικές συνεισφορές τους στην Ομογένεια και στις ελληνικές μας ρίζες».

Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Σάββας Τσίβικος με αφορμή την ανακήρυξη της Κυριακής AHEPA από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκτιμούμε ειλικρινά τις ευλογίες που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην οικογένεια της AHEPA και στα μέλη μας για την Κυριακή της AHEPA.


Η οικογένεια της AHEPA εκτιμά τους στενούς δεσμούς και την κοινή ιστορία που έχει με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν, με αρχή από τη δεκαετία του 1920, την υποστήριξη πολλαπλών ενεργειών και δράσεων με πόρους της AHEPA. Από τη στήριξη του Ναού του Αγίου Φωτίου, της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έως και δράσεις που περιλαμβάνουν υποτροφίες και πρωτοποριακές συμμετοχές στο Leadership 100 και το Ίδρυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την υποστήριξη ενοριών και των ιδρυμάτων τους. Είμαστε περήφανοι που πορευόμαστε μαζί, για πάνω από έναν αιώνα.».

Scroll to Top